Edistykselliset Keskustanaiset

Edistykselliset Keskustanaiset (tai tuttujen kesken EKN) on joukon nuoria keskustalaisia naisia perustama yhdistys (Keskustanaisten Helsingin piirin osasto). Täällä pohdiskelemme yhteiskuntaa :) (Or in English- progressive thoughts on gender issues..)

maanantaina, kesäkuuta 16, 2008

Inhimillistä maahanmuutto- ja maahanmuuttajapolitiikkaa

Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tulee kehittää avoimempaan suuntaan. Suomi tulee kohtaamaan väestön ikääntymisestä johtuvan työvoimapulan vaikutukset, jollei asiaan aleta jo varautua ja panostaa avoimempaan maahanmuuttopolitiikkaan. Suomen maahanmuuttaja politiikat ovat suhteellisen hyvällä tolalla, mutta kotoutukseen on satsattava entistä enemmän rahallisia resursseja jotta kielipalvelut ym. uuteen yhteiskuntaan kotoutumiseen vaikuttavat palvelut voidaan toteuttaa kasvavalle määrälle maahanmuuttajia. On muistettava, että maahanmuuttajia on kohdeltava ensisijaisesti ihmisinä – ei työvoimana. Edistyksellisten keskustanaisten mielestä tulevaisuuden Suomi on todellisesti monikulttuurinen ja moniarvoinen Suomi. Edistykselliset keskustanaiset vaativat ihmisläheistä liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa sekä toivovat Keskustan edistävän myös Euroopan unionin tasoista yhteisen maahanmuuttopolitiikan valmistelua.

Puoluehallituksen vastausesitys:
Suomeen tulee maahanmuuttajia ja toisaalta väliaikaisestioleskelevia ulkomaiden kansalaisiahyvin erilaisin perustein, kuten pakolaisina humanitaarisistasyistä, työnhakijoita, opiskelijoita,puolison mukana tai kausityövoimaa. Kuten aloitteessakin todetaan, maahanmuuttajia ei tulenähdä vain työvoimana, vaan pitää tiedostaa nemoninaiset syyt ja myös erilaiset olosuhteet, joidenvallitessa ihmisiä muuttaa Suomeen.

Vanhasen I hallituksen maahanmuuttopoliittisessaohjelmassa linjataan, että työperusteisenmaahanmuuton edistämisen ohessa tavoitteenaon samalla turvata maahanmuuttajien mahdollisuudetkotoutumiseen, osallistumiseen, perheeseen,oikeudenmukaiseen kohteluun ja syrjimättömyyteen.
Puoluekokous katsoo, että kyseinenpolitiikkalinjaus on edelleen ajankohtainen jatavoiteltava. Kaikkien ihmisten humaani kohteluja tasavertaisuus kuuluvat olennaisesti keskustaaatteeseen.

Aloite ottaa kantaa myös maahanmuuttajien kielipalvelujenjärjestämiseen. On totta, että ilmanriittäviä mahdollisuuksia kielen opiskeluun uussuomalaistensopeutuminen työelämään ja yhteiskuntaanyleensä vaikeutuu huomattavasti.Maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa linjataankin mm. kielipalveluista seuraavaa: ”Parannetaanyhteiskuntaan opastavien sekä kielikoulutuspalvelujensaatavuutta ja käytettävyyttä ja kehitetäänopastusjärjestelmään liittyviä uusia työelämässäja yhteiskunnassa selviytymistä edistäviätukitoimia.” Puoluekokous näkee tämänkinlinjauksen edelleen ajankohtaisena.

Resurssien osalta on selvitettävä, minkä suuruisiapanostuksia maahanmuuttajien kotouttamiseentodellisuudessa nyt ja tulevaisuudessatarvitaan ja miten ne tulee suunnata yhteiskunnanja sen jäsenten kannalta tarkoituksenmukaisimmallatavalla. Erityisesti työperäisen, muttamyös mm. humanitaarisista syistä tapahtuvan,maahanmuuton kohdalla on tärkeä seurata myöskansainvälisiä suuntauksia ja kehitystä sekä tehdäyhteistyötä esimerkiksi EU-tasolla silloin,kun siihen on tarvetta.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

"Maahanmuuttajapolitiikasta"

huomasin että olette olleet kiinnostuneita maahanmuuttajapolitiikasta. Jos mielenkiintoa ja viitseliäisyyttä riittää, niin käykää kurkkaamassa, Youtube: "ISLAM: mitä lännen tulee tietää" (13 osaa yhteensä).

Mukavaa viikonloppua,

terveisin

Mertsi Lanki

www.mertsilanki.net

30 elokuuta, 2008  

Lähetä kommentti

<< Home