Edistykselliset Keskustanaiset

Edistykselliset Keskustanaiset (tai tuttujen kesken EKN) on joukon nuoria keskustalaisia naisia perustama yhdistys (Keskustanaisten Helsingin piirin osasto). Täällä pohdiskelemme yhteiskuntaa :) (Or in English- progressive thoughts on gender issues..)

maanantaina, kesäkuuta 16, 2008

Nuorennusleikkaus kunnallisvaaleihin

EKN on huolissaan nuorten ehdokkaiden hälyttävän alhaisesta osuudesta kunnallisvaaleissa. Vuoden 2004 vaaleissa vain 11 % ehdokkaista oli alle 30-vuotiaita. Nuoria ehdokkaita tarvitaan kunnallisvaaleihin, sillä nuoren on helpompi äänestää toista nuorta. Keskusta on toistuvasti ollut suosituin puolue alle äänestysikäisten nuorisovaaleissa ja tämä potentiaali pitää hyödyntää. Kun puolueen ehdokaslistalla on nuoria naamoja, on se samalla osoitus jatkuvuudesta. Se osoittaa myös, että keskustalaisella kansanliikkeellä on tulevaisuus.

Keski-ikäiset kuntapäättäjät eivät välttämättä ole parhaita asiantuntijoita nuorten tarpeissa. EKN vaatii, että kokeneempien kuntavaikuttajien on siirrettävä ns. hiljaista tietoa nuoremmalle sukupolvelle. Jotta asioihin pystyy vaikuttamaan, on tunnettava päätöksentekoprosessit. Mutkikkaiden rakenteiden ja hitaasti toimivan päätöksentekomekanismin saloihin nuori saa parasta opastusta kokeneemmalta keskustavaikuttajalta.

EKN vaatii myös, että vaaleissa mukana olleille nuorille avautuu vaikuttamismahdollisuuksia vaalien jälkeen. Heille on tarjottava avainpaikkoja kaikilla päätöksentekotasoilla eli eri lautakunnissa, kunnanhallituksessa ja maakuntavaltuustossa. Nuorten on saatava aitoja vaikuttamismahdollisuuksia eikä pelkkiä ylijäämäpaikkoja.

EKN kiinnittää lisäksi huolestuneena huomionsa siihen, että eduskuntapuolueista vähiten naisehdokkaita kunnallisvaaleissa 2004 oli Perussuomalaisilla ja Suomen Keskustalla. Sukupuolten epätasainen edustus jo ehdokasasettelussa täytyisi korjata puolueen sisällä siten, että mm. toimintatapoja tarkastettaisiin siihen suuntaan, että myös naiset kokisivat suuremmassa määrin mielekkääksi osallistua.